Vuosi 2017

FI | Sv | En

"Uudistumme ja kehitymme monella rintamalla."

Lue lisää

"Vauhtia erityisesti monikanavaisen verkkokaupan kasvattamiseen."

Lue lisää

8TAVARATALOA

490MUOTIMYYMÄLÄÄ

5kiinteistöä

AVAINLUKUJA

Liikevaihto / milj. euroa 1056

Liiketulos * / milj. euroa 12,3

*Oikaistu

Liikevaihto yksiköittäin

Lindex

56%

Stockmann Retail

38%

Real Estate

6%

Liikevaihto markkina-alueittain

Suomi

38%

Ruotsi & Norja

45%

Baltia, Venäjä & muut maat

17%

Stockmann-konsernin oikaistu liiketulos vuonna 2017 oli 12,3 miljoonaa euroa (30,9). Toiminnan kustannukset pienenivät vuoden aikana yli 40 miljoonaa euroa. Konsernin kolmesta liiketoimintayksiköstä muotiketju Lindex ja kiinteistöliiketoiminta ovat kannattavia, mutta Stockmann Retail oli edelleen tappiollinen. Stockmann Retail ja Real Estate paransivat liiketuloksiaan. Lindexin liikevoitto pieneni.

Toimitusjohtajan katsaus

Stockmann CEO Lauri Veijalainen

Määrätietoisesti kohti tavoitteitamme

Mennyt vuosi 2017 osoitti, että Stockmannilla tehdyt muutokset tuottavat tuloksia ja ne vievät meitä eteenpäin. Jatkoimme määrätietoisesti strategiamme toteuttamista päämääränämme toiminnan kääntäminen entistä kannattavammaksi.

Kesäkuussa julkistimme sopimuksen Stockmann Herkun Suomen toimintojen myymisestä S-ryhmälle. Kauppa toteutui kilpailuviranomaisten hyväksymisen jälkeen, ja Herkut siirtyivät uudelle omistajalle 31.12.2017.

Stockmann keskittyy nyt tavarataloissaan ja verkkokaupassaan vahvaan ydinosaamiseensa muodin, kosmetiikan ja kodin tuotealueilla. Jatkamme myös itse Herkkujen liiketoimintaa Baltian tavarataloissamme. Muita tuotealueita ja palveluita tarjoavat tavaratalojen kumppanit, ja vuoden aikana kiinteistöihimme tuotiin useita uusia houkuttelevia brändejä ja palveluita.

Lindex jatkaa määrätietoisesti työtään kannattavuutensa parantamiseksi ja brändinsä vahvistamiseksi nykyisillä ja uusilla markkinoilla. Osana käynnissä olevaa Lindexin kannattavuuden parantamisohjelmaa tehdään muutoksia mallistoihin ja kampanjoihin sekä lukuisia tehostamistoimenpiteitä toteutetaan myyntikatteen ja tuloksen parantamiseksi.

Tavaratalot ja kiinteistöt paransivat tulostaan

Vuosi 2017 oli meille tulosmielessä haasteellinen. Oikaistu liiketulos oli positiivinen, 12,3 miljoonaa euroa, mutta laski edellisvuodesta. Konsernin liiketoimintayksiköistä tavaratalo- ja verkkokauppaliiketoimintaa harjoittava Stockmann Retail ja kiinteistöliiketoimintaa harjoittava Real Estate paransivat tuloksiaan. Erityisen ilahduttavaa on ollut verkkokaupan vahva kasvu. Stockmann Retail paransi tulostaan 18,5 miljoonalla eurolla vuoden aikana, mutta on yhä tappiollinen. Monien toteutettujen toimenpiteiden seurauksena kustannuksia onnistuttiin pienentämään vuositasolla yli 40 miljoonalla eurolla.

Varmistaaksemme Stockmann Retailin tuloskäänteen jatkoimme tammikuussa 2018 tehostamistoimia, joiden tavoitteena on vähintään 8 miljoonan euron vuosittaiset kustannussäästöt. Stockmann Retailin yltäminen positiiviseen oikaistuun liiketulokseen onkin tärkein tavoitteemme vuodelle 2018.

Pitkään jatkuneen hyvän tuloskehityksen jälkeen muotiketju Lindexin liikevoitto jäi merkittävästi pienemmäksi kuin edellisvuonna. Lindex on nyt meidän suurin haasteemme. Yhtiössä käynnistettiin syksyllä laaja kannattavuuden parantamisohjelma turvaamaan tuloskehitys jatkossa. Lindexille valittiin tammikuussa 2018 uusi toimitusjohtaja Susanne Ehnbåge, joka aloittaa tehtävässään viimeistään elokuussa. Hänellä on vahva osaaminen vähittäis- ja verkkokaupasta sekä kyky toteuttaa suunnanmuutosta.

Marraskuussa saimme sovittua uudelleen pitkäaikaisen rahoituksemme, mikä oli meille tärkeää. Tämän turvin voimme keskittyä täysillä toimintamme kehittämiseen. Stockmannilla on myös käynnissä selvitystyöt Pietarin Nevsky Centre -kauppakeskuksen ja Helsingin keskustassa sijaitsevan Kirjatalo-kiinteistön mahdollisesta myymisestä.

Uudistumme ja kehitymme monella rintamalla

Tavoittelemme jatkuvasti yhä parempaa asiakaskokemusta ja vuoden aikana teimme monia uudistuksia tähän liittyen. Asiakkaiden kuunteleminen ja asiakasymmärryksen kasvattaminen on meille ensiarvoisen tärkeää. Haluamme toteuttaa muutokset asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

Tavarataloihin toimme valikoiman uusia elämyksiä ja palveluita esimerkiksi mobiilimaksamiseen liittyen. Panostamme erityisesti uusiin kahviloihin ja ravintoloihin myös alkaneena vuonna. Esimerkiksi Helsingin tavaratalon katutasoon aukeaa loppukeväästä täysin uusi ravintolakokonaisuus. Tulemme myös panostamaan turisti- ja tax free -myyntiin.

Suuri ponnistus oli maaliskuussa avattu uusi Tapiolan tavaratalo, jonka suunnittelussa asiakkaamme olivat mukana. Länsimetron aukeamisella on selkeästi ollut positiivinen vaikutus Tapiolan kävijämääriin. Myös digitaalisia ratkaisujamme on kehitetty paljon kahden viimeisen vuoden aikana. Vuoden 2018 aikana lisäämme panostuksiamme monikanavaisuuteen ja vahvistamme digiosaamista. Tavoitteenamme on kivijalan ja sähköisen kaupan vahva liitto sekä erinomaisen, monikanavaisen asiakaskokemuksen rakentaminen.

Vastuullisuus on keskeinen osa Stockmannin toimintaa. Vuoden aikana muun muassa tarjosimme asiakkaillemme mahdollisuuden vaatteiden kierrättämiseen tavarataloissamme ja Lindexin myymälöissä. Lisäksi toimme esiin vastuullisia vaihtoehtoja alikoimissamme, omien muotimerkkiemme Design in Finland -merkkiä, pienensimme ostoskasseistamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia ja teimme yhteistyötä WWF:n, Roosa nauha -hankkeen ja monen muun yleishyödyllisen yhdistyksen kanssa.

Haluan kiittää asiakkaitamme ja omistajiamme luottamuksesta sekä henkilöstöämme hyvästä työpanoksesta ja sitoutumisesta haastavan vuoden aikana. Kiitos myös kaikille sidosryhmillemme vuoropuhelusta, yhteistyöstä ja yhteisistä hankkeista. Vuonna 2018 jatkamme määrätietoisesti työtämme suunnanmuutoksen.

Lauri Veijalainen
Toimitusjohtaja

Lue lisää

"Vuoden 2018 aikana lisäämme panostuksiamme monikanavaisuuteen ja vahvistamme digiosaamista."

KOHOKOHTIA 2017

Tapiolan tavaratalo avautui

Tapiolan tavaratalo avautui

Tapiolan uusi Stockmann-tavaratalo avautui maaliskuussa AINOAn kauppakeskuksen toiseen osaan.

Asiakkaiden toiveiden mukaisesti tavaratalossa on muun muassa laadukas kahvila sekä levähdys- ja oleskelupiste. Asiointia tavaratalossa helpottavat uudistuneet pysäköintitilat. Myös julkiset kulkuyhteydet Tapiolan tavarataloon parantuivat Länsimetron avautumisen myötä.

Meillä suunniteltua ja vastuullisesti valmistettua

Meillä suunniteltua ja vastuullisesti valmistettua

Stockmannin omat muodin ja kodin tuotteet saivat huhtikuussa kotimaisesta suunnittelusta kertovan Design from Finland -merkin. Tuotteiden suunnittelusta vastaa Helsingin Pitäjänmäellä työskentelevä Stockmann Design Studio.

Lindex on lisännyt edelleen kierrätysmateriaalien osuutta vaatteissaan ja kehittänyt tuotantoprosessejaan entistä ekologisemmiksi. Kaikki Lindexin denim-tuotteet ovat luomupuuvillasta valmistettuja. Lindexin tuoreimman, viime syksynä lanseeratun Even Better Denim -malliston tuotannossa käytettiin kierrätysmateriaalin lisäksi vähemmän vettä kuin koskaan aiemmin.

Kampanja Itämeren suojelutyön hyväksi

Kampanja Itämeren suojelutyön hyväksi

Vähentääkseen ostoskassien kulutusta ja muovijätteen syntyä Stockmann laajensi ostoskassien maksullisuuden koskemaan kaikkia Suomen ja Riian tavarataloja syyskuusta 2017 ja Tallinnassa vuoden 2018 alusta alkaen. Muutos ostoskassien maksullisuuteen on osa kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta.

Stockmann vauhditti ostokassien vähentämistä kampanjoiden avulla. Kassikampanjat kerryttivät kokonaisuudessaan 21 254 euron lahjoituksen, jonka Stockmann lahjoitti WWF:lle Itämeren hyväksi tehtävään työhön.

Digikiihdytys vauhdissa

Digikiihdytys vauhdissa

Stockmann on viime vuosina panostanut erityisesti digitaalisiin palveluihin ja kasvavaan verkkokauppaan.

Stockmann on uudistanut stockmann.com- ja hullutpaivat.com -verkkokauppoja, tuonut tavarataloihin mahdollisuuksia mobiilimaksamiseen ja lanseerannut Stockmann-mobiilisovelluksen. Lisäksi asiakkaat saavat palvelua sovituskopeissa digitaalisen taulun avulla, ja myyjillä on käytössään tabletit, joiden avulla he voivat palvella asiakkaita entistä sujuvammin.

Stockmann lisää merkittävästi panostuksiaan verkkokauppaan ja monikanavaisuuteen ja käynnisti vuoden 2018 alussa digikiihdytyshankkeen, jonka avulla se hakee vauhtia erityisesti monikanavaisen verkkokaupan kasvattamiseen.