Vuosi 2018

Fi | Sv | En
key-figures
image test
Stockmann-konsernin oikaistu liiketulos parani 16 miljoonalla eurolla vuoteen 2017 verrattuna ja oli 28,4 miljoonaa euroa (12,3). Parannus johtui pääosin Lindexin onnistuneesta suunnanmuutoksesta. Real Estate jatkoi tasaista kehitystään, mutta Stockmann Retail oli edelleen tappiollinen. Konsernin nettovelka pieneni vuoden aikana lähes 200 miljoonalla eurolla johtuen pääosin Kirjatalon myymisestä ja käyttöpääoman pienenemisestä.

Toimitusjohtajan katsaus

Strategisten hankkeiden toteuttaminen etenee

Vuoden hienoin saavutus Stockmann-konsernissa oli Lindexin onnistunut suunnanmuutos heikon vuoden 2017 jälkeen. Lindex onnistui kasvattamaan markkinaosuuttaan päämarkkinoillaan, ja verkkokaupan hyvä kehitys jatkui läpi vuoden. Lindexin oikaistu liikevoitto lähes kaksinkertaistui myynnin kasvun, paremman myyntikatteen ja kustannussäästöjen vuoksi, ja tämän ansiosta koko konsernin oikaistu liiketulos parani.

Real Estaten hankkeet etenivät suunnitellusti. Toukokuussa Stockmann myi Helsingin keskustassa sijaitsevan Kirjatalo-kiinteistönsä AEW Europe City Retail Fund -rahastolle. Venäjältä vetäytymisen strategia sinetöitiin lokakuussa, kun teimme sopimuksen Pietarissa sijaitsevan Nevsky Centre -kauppakeskuskiinteistön myymisestä PPF Real Estate -kiinteistösijoitusyhtiölle. Kauppa saatettiin päätökseen ja kiinteistö siirtyi uusille omistajille tammikuussa 2019. Kaupan myötä Stockmannin oma pitkäaikainen toiminta Venäjällä päättyi, mutta läsnäolo jatkuu lisenssisopimuksen kautta. Stockmann käytti kiinteistöjen myyntitulot pankkilainojensa takaisinmaksuun. Konsernin nettovelkojen määrä alenikin vuoden aikana 196 miljoonaa euroa. Nettovelka laski edelleen noin 141 miljoonaa euroa tammikuussa 2019 Nevsky Centren myynnin vuoksi.

Toimenpiteistämme huolimatta Stockmann Retail ei yltänyt positiiviseen tulokseen. Koko vuoden 2018 myynti jäi selvästi tavoitteesta ja oli meille iso pettymys. Liiketulos heikkeni pääosin viimeisen vuosineljänneksen aikana. Käynnistimme alkuvuodesta 2019 hankkeen, jonka tavoitteena on konsernin kulutason alentaminen 20 miljoonalla eurolla kuluvan vuoden loppuun mennessä. Lisäksi tavoitteenamme on parantaa myyntikatetta ja nopeuttaa uudistuksia, joiden tulokset näkyvät asiakkaille kuluvan vuoden aikana. Pääosa toimenpiteistä kohdistuu Retailliiketoimintayksikköön.

Vuoden 2018 alussa käynnistimme #digikiihdytys-hankeen, jonka tavoitteena on verkkokauppamme kasvattaminen ja monikanavaisuuden vahvistaminen. Olemme panostaneet digitaalisen osaamisen lisäämiseen ja palkanneet runsaasti digiosaajia uusiin tehtäviin. Määrätietoinen työmme on tuottanut tulosta, ja loppuvuodesta stockmann.com-verkkokaupan valikoima tuplaantui, kun lähes koko Helsingin-tavaratalon valikoima lisättiin ostettavaksi myös verkosta. Vuoden 2019 aikana jatkamme systemaattisesti panostuksiamme digitalisuuden kehittämiseen sekä Stockmannilla että Lindexillä. Lokakuussa kerroimme lanseeraavamme muotiin, kauneuteen ja kodin designiin keskittyvän markkinapaikan keväällä 2019. Olemme rakentaneet markkinapaikkaa yhdessä kumppaneidemme kanssa keväästä 2018 alkaen. Markkinapaikka mahdollistaa uusien partnereiden, liiketoimintamallien ja tuotealueiden tuomisen osaksi verkkokauppaamme ja avaa digitaaliset ovet uusille brändeille. Samanaikaisesti laajennamme merkittävästi omaa tuotetarjontaamme ja digitaalisia palveluitamme stockmann.comissa. Tavoitteenamme on alan paras asiakaskokemus myös digitaalisesti.

Vuoden 2018 vastuullisuustyön kohokohtia olivat mm. vastuullisuusstrategiamme uusiminen, luomupuuvillan ja muiden ympäristöystävällisten kuitujen merkittävä lisääminen Lindexin ja Stockmannin omien merkkien vaatteissa ja hiilijalanjälkemme pienentäminen. Toimme myös entistä enemmän vastuullisia vaihtoehtoja valikoimiimme kaikilla tuotealueilla.

Kiitokset kaikille stockalaisille, asiakkaillemme, omistajillemme sekä sidosryhmillemme hyvin sujuneesta yhteistyöstä ja panoksestanne vuoden aikana. Tavoitteenamme vuonna 2019 on vahvistaa asemaamme markkinoillamme niin asiakaskokemuksen, digitaalisten palveluiden kuin yrityksen kannattavuuden osalta. Jatkamme edelleen määrätietoisesta työtämme suunnanmuutoksen saavuttamiseksi ja toimintamme kokonaisvaltaiseksi kehittämiseksi.

Lauri Veijalainen
Toimitusjohtaja
@LauriVeija

Lue lisää

Kohokohtia 2018

The Tapiola department store opened

Lisänopeutta digikiihdytyksestä

Osana #digikiihdytys-hanketta Stockmann tuplasi vuoden 2018 aikana verkkokaupan valikoiman ja toi lähes koko Helsingin-tavaratalon tuotevalikoiman ostettavaksi stockmann.comista. Helsingin-tavarataloon avautui puoleenyöhön saakka palveleva Click & Collect -piste verkko-ostosten noutoa varten. Keväällä 2019 Stockmann.comiin avautuu markkinapaikka, joka mahdollistaa uusien kumppaneiden ja tuotealueiden tuomisen verkkokauppaan.

Lindex vahvisti kilpailukykyään aloittamalla yhteistyön suosittujen muotisivustojen Nellyn ja Asoksen kanssa. Asos ja Nelly myyvät verkkokaupoissaan Lindexin alusvaatteita ja yöasuja asiakkailleen ympäri maailmaa.

Designed by us and responsibly manufactured

Vastuullisuustyö etenee hyvin

Vastuullisista materiaaleista valmistettujen tuotteiden osuus kasvoi merkittävästi vuonna 2018. Stockmannin omissa brändeissä osuus on jo yli 30 % ja Lindexissä 55 %.

Stockmann-tavaratalot ovat tarjonneet vaatteiden ja asusteiden kierrätysmahdollisuuden Emmy-keräyslaatikoiden muodossa helmikuusta 2017 lähtien. Viime vuonna yhteistyö laajeni, kun kaksi keräyslaatikkoa muutti Tallinnan-tavarataloon ja Helsingin-tavaratalo sai toisen keräyslaatikon. Myös Stockmannin yhteiskuntavastuustrategia uusittiin vuoden aikana.

Campaign to protect the Baltic Sea

Herkun ja kiinteistöjen myynnit

Stockmann Herkun Suomen -liiketoiminnan myynti S-ryhmälle saatettiin päätökseen tammikuussa 2018. Suomessa S-ryhmän alueelliset osuuskunnat aloittivat vuokralaisina ja alivuokralaisina Stockmannin kiinteistöissä. Baltiassa Stockmann jatkaa Herkun liiketoimintaa itse. Tallinnan-tavaratalossa Herkku uusitaan vuonna 2019.

Vuoden 2018 aikana Stockmann luopui kahdesta kiinteistöstään. Toukokuussa Stockmann myi Helsingin keskustassa sijaitsevan Kirjatalon ja lokakuussa allekirjoitettiin sopimus Pietarissa sijaitsevan Nevsky Centre -kauppakeskuksen myymisestä. Nevsky Centre -kauppa saatettiin loppuun tammikuussa 2019.

Digital acceleration

Entistä laajempi valikoima

Stockmann on ennen kaikkea muotitalo, ja muodin osuus on jo 80 % konsernin myynnistä. Vuoden aikana muodin valikoima täydentyi monella kotimaisella ja kansainvälisellä suosikkibrändillä sekä tavarataloissa että stockmann.comissa.

Myös kodin alueelle tuli useita laatubrändejä, joiden lisäksi valikoimaa täydensivät kiinnostavat pop up -myymälät. Kauneuden valikoimaan saapuivat mm. monet odotetut tuoksunrakastajien lempibrändit ja korealainen kosmetiikka. Luonnonkosmetiikan suosio kasvoi entisestään ja valikoima laajeni merkittävästi. Stockmannin monipuolista tuotevalikoimaa täydentävät tavarataloissa avautuneet uudet ja houkuttelevat ravintolat.