Vuosi 2020

Fi | Sv | En
key-figures
image test
Koronavirusepidemialla oli merkittävä negatiivinen vaikutus koko Stockmann-konsernin liiketoimintaan. Liikevaihto jäi selvästi viime vuodesta ja liiketulos jäi tappiolliseksi. Stockmann-konsernin liikevaihto oli 790,7 miljoonaa euroa (906,4) vuonna 2020, laskua 16,9 % vertailukelpoisilla valuuttakursseilla. Oikaistu liiketulos oli 4,9 miljoonaa euroa (39,8).

Toimitus­johtajan katsaus

ceo

VOIMAKAS UUDISTUMISEN JA MUUTOSTEN VUOSI

Vuotta 2020 leimasivat voimakkaat käänteet. Alkuvuoden kehitys uudistetun strategian pohjalta oli vahvasti nousujohteinen, mistä osoituksena on tammikuussa antamamme positiivinen tulosvaroitus. Koronapandemian laajeneminen globaalisti mullisti kuitenkin maaliskuussa koko toimintaympäristömme radikaalisti kaikissa toimintamaissa. Jatkoimme uudistetun strategiamme toteuttamista sekä toimintamme uudistamista määrätietoisesti samalla, kun sopeutimme toimintaamme toimintaympäristön äkillisiin muutoksiin.

Käynnistimme nopeasti mittavat sopeuttamistoimenpiteet ja säästöohjelmat sekä Lindex- että Stockmann-divisioonissa. Toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi yhtiö hakeutui yrityssaneeraukseen 6. huhtikuuta. Samanaikaisesti kehitimme voimakkaasti tavaratalojamme, muotimyymälöitämme ja digitaalisia asiointimahdollisuuksia sekä valikoimaa luodaksemme yhtenäisen asiakaskokemuksen erityisesti digitaalisissa kanavissa. Toimme heti pandemian alkuvaiheessa asiakkaillemme uusia palveluja ja vaihtoehtoja turvalliseen asiointiin ja toteutimme sekä kevään että syksyn Hullut Päivät verkossa.

Pandemia muutti kuluttajakäyttäytymistä radikaalisti. Muodin kysyntä väheni huomattavasti, kodin ja kauneuden osa-alueella kysyntä puolestaan vahvistui. Lindexin vahva asema naisten alusvaatteissa ja lasten vaatteissa suojasi yhtiötä pandemian vaikutuksilta.

Lindex jatkoi voimakasta globaalia kasvua kansainvälisillä verkkokauppa-alustoilla ja ulotti toimintansa ensimmäistä kertaa Kiinaan tuomalla lastenvalikoimansa Tmalliin, joka on yksi maailman suurimmista sähköisistä kaupankäyntialustoista. Divisioona laajensi tarjontaansa lanseeraamalla alusvaatebrändi Closelyn ja uuden lasten ja kodin tuotteisiin keskittyvän malliston.

Stockmann-divisioonassa otimme käyttöön uuden verkkokauppa-alustan ja uudistimme tavarataloja Helsingissä, Tampereella ja Vantaan Jumbossa. Vahvistimme premium-valikoimaamme entisestään tuomalla asiakkaiden saataville yli 70 uutta muodin brändiä ja lanseerasimme kaksi uutta omaa mallistoa. Palvelun parantamiseksi olemme valmentaneet kaikki lähijohtajamme asiakaslähtöisen strategian toteuttamiseksi.

Tavoitteena on taata asiakkaillemme ensiluokkainen palvelu, paras valikoima ja saumaton asiointi kanavasta riippumatta. Jatkamme palvelujemme, tavaratalojemme, muotimyymälöidemme sekä sähköisen asioinnin kehittämistä ja rakennamme tulevaa vastuullisesti. Vastuullisuustyön nostimme entistä tiiviimmin liiketoimintamme ytimeen integroimalla vastuullisuusstrategian osaksi liiketoimintastrategiaamme ja säännöllisesti seurattavia mittareitamme. Vastuullisuusstrategiamme toteutuksessa olemme edenneet hyvin kohti tavoitteita ja kerromme siitä tarkemmin vastuullisuuskatsauksessa.

Jatkamme työtä liiketoiminnan kannattavuuden parantamiseksi. Tässä tavoitteessa koronapandemia toi meille merkittävän lisähaasteen, mutta myös mahdollisuuden arvioida liiketoimintaamme uudelleen. Olemme laskeneet kustannustasoamme huomattavasti neuvottelemalla tavaratalojemme ja myymälöidemme vuokrasopimukset uudelleen ja järkeistämällä toimintaamme ja prosessejamme. Joulukuussa jätetty yrityssaneerausohjelmaehdotus on hyväksytty 9.2.2021 ja se sekä ohjelman luomisen yhteydessä päivitetty strategia raamittavat toimintaamme strategiakaudella 2021–2023 ja saneerausohjelma vuoteen 2028 saakka. Jatkamme systemaattisesti asiakaslähtöisen strategiamme toteutusta yhteistyössä asiakkaidemme ja sidosryhmiemme kanssa. Kiitän henkilöstöämme, asiakkaitamme, yhteistyökumppaneitamme sekä omistajiamme rakentavasta yhteistyöstä vuonna 2020. Haluamme varmistaa ikonisen yhtiön tulevaisuuden ja teemme sen eteen kaikkemme. Tulevaisuus tehdään yhdessä – arvojemme mukaisesti.

Jari Latvanen
Stockmann Oyj, toimitusjohtaja
@LatvanenJari

Lue lisää

Kohokohtia 2020

Lindexin digitaalinen laajentuminen

Lindexin digitaalinen laajentuminen

Vuonna 2020 Lindex jatkoi investointeja digitaalisuuteen uusien kumppanuuksien kautta ja uusilla markkinoilla. Lisäksi yhtiö vahvisti monikanavaisuutta ja verkkokaupan alustaansa. Keväällä Lindex lanseerasi erittäin suositun vauvanvaatevalikoimansa Tmall-sivustolla, joka on yksi maailman suurimmista verkkokaupoista. Lanseeraus on yhtiön ensimmäinen askel Kiinan markkinoilla. Kesällä Lindex jatkoi digitaalista laajentumistaan tuomalla valikoimansa Zalandoon, joka on Euroopan johtava muoti- ja lifestyle-brändien verkkokauppa.

Uusi verkkokauppa-alusta

Uusi verkkokauppa-alusta

Stockmannin verkkokauppa siirtyi uudelle alustalle lokakuussa. Uudistunutta stockmann.comia on rakennettu yhteistyössä asiakkaiden kanssa, ja kehitystyö myös jatkuu yhdessä heidän kanssaan. Asiakkaat pääsivät kertomaan odotuksiaan ja toiveitaan jo uudistusprojektin alkumetreillä, ja heidän kommenttejaan käytettiin pohjana muun muassa uusien toiminnallisuuksien ja verkkokaupan sivujen sisältöjen suunnittelussa. Uudistus antaa Stockmannille eväät viedä verkkokauppaa kohti tavarataloista tuttua palvelukokemusta.

Laajentunut muotibrändien valikoima

Laajentunut muotibrändien valikoima

Stockmann toi vuoden 2020 aikana asiakkaiden saataville noin 70 uutta muotibrändiä. Naisten muodin valikoimiin liittyivät mm. Isabel Marant, Marni, M Missoni, Red Valentino ja Zimmermann sekä Balmain ja Alberta Ferretti, jotka ovat saatavilla Suomessa yksinoikeudella vain Stockmannilta. Miesten muodissa uutuuksia ovat mm. Paul Smith, DSquared2, Marcelo Burlon, John Varvatos, Paul & Shark ja Sunspel. Lasten muotiin saapuivat mm. Little Marc Jacobs, Kenzo ja Moschino. Sporttimuoti täydentyi myös uusilla brändeillä, kuten DKNY Sport ja Houdini.

Uusi alusvaatebrändi Closely

Uusi alusvaatebrändi Closely

Closely lanseerattiin verkossa vuonna 2020. Se on edistyksellinen huippulaadukkaiden alusvaatteiden ja urheiluvaatteiden brändi, joka keskittyy toimivuuteen ja vastuullisuuteen. Lindex on ollut Closelyn kumppani ja sijoittaja alusta alkaen. Lindexillä on ainutlaatuista kokemusta alusvaatealalta, ja kumppanuus on osa yhtiön tavoitetta luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka perustuvat sen ydinvahvuuksiin.