Vuosi 2022

Fi | Sv | En
key-figures
image test
Koko vuoden oikaistu liiketulos parani 11,5 miljoonalla eurolla kasvaneen myynnin seurauksena. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 981,7 miljoonaa euroa (899,0), jossa oli kasvua 9,2 %. Oikaistu liiketulos oli 79,8 miljoonaa euroa (68,3). Oikaistu osakekohtainen tulos oli 0,32 euroa (0,35).

Toimitus­johtajan katsaus

VAHVA SUORITUS JATKUI LIIKETOIMINTAYMPÄRISTÖN HAASTEISTA hUOLIMATTA

Stockmann-konsernin vuoden 2022 suoritus oli toimintaympäristön haasteista huolimatta erittäin hyvä. Koko vuoden liikevaihto kasvoi yli yhdeksän prosenttia ja oli 981,7 miljoonaa euroa. Oikaistu liiketulos nousi 79,8 (68,3) miljoonaan euroon liikevaihdon kasvun ja tehokkaan kustannusten hallinnan ansiosta. Liikevaihdon kasvu näkyi divisiooniemme tuloksissa. Lindexin myynti ylitti 7 miljardia Ruotsin kruunua ja yhtiö saavutti kaikkien aikojen parhaan liiketuloksen. Stockmann-divisioonan liikevaihto kasvoi vakaasti, ja oikaistu liiketulos parani merkittävästi. Asiakkaiden pandemian jälkeinen paluu myymälöihin oli ilahduttavaa. Paransimme suoritustamme tiukasti kilpaillussa vähittäiskaupassa keskittyen laatuun, palveluun ja valikoimaan. Hyvä työ tuotti tulosta.

Saavutuksiimme lukeutuvat myös positiivinen kassavirta, riidattoman saneerausvelan maksaminen ja päätös parantaa Lindexin logistista tehokkuutta investoimalla seuraavien kolmen vuoden aikana 110 miljoonaa euroa omnichannel-jakelukeskukseen.

Alkuvuotta varjostivat koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Kuluttajien ostovoimaa heikensi elinkustannusten nousu, jonka tautalla oli pandemian taloudelliset seuraukset, kiihtynyt inflaatio ja energiahintojen nousu. Sota ja koronapandemia rasittivat myös maailmanlaajuisia toimitus- ja logistiikkaketjuja. Vastalauseena hyökkäyssodalle ja tuen osoituksena Ukrainalle lopetimme venäläisten ja valkovenäläisten tuotteiden myynnin sekä tavaraviennin Venäjälle.

Haasteista huolimatta jatkoimme molempien divisiooniemme strategioiden toteuttamista. Uudistimme verkkokauppa-alustojamme ja kivijalkamyymälöitämme, vahvistimme läsnäoloamme markkinoilla ja kehitimme valikoimiamme sekä palvelujamme. Lindex sai miljoona uutta rekisteröitynyttä asiakasta ja lanseerasi Female Engineering -tuotteet. Avaus uudessa merkittävässä markkinassa on tärkeä osa Lindexin kasvustrategiaa. Stockmann-divisioona sai yli 82 000 uutta jäsentä kanta-asiakasohjelmaansa ja edistyi hyvin asiakaskokemuksen kehittämisessä. Hyödynsimme yhä tehokkaammin kanta-asiakkaisiin liittyvää asiakastietoa sekä -ymmärrystä ja kasvatimme liikevaihtoa tärkeässä segmentissä.

Saatuamme saneeraussitoumuksemme onnistuneesti päätökseen jatkoimme määrätietoisesti liiketoimintamme kehittämistä. Kasvatimme mediatuloja hyödyntämällä kivijalkamyymälöitämme ja digitaalisia kanaviamme kumppaneiden mainosalustoina. Käynnistimme myös Stockmann-tavaratalojen kehittämisen tiloiksi, jotka tarjoavat ostosmahdollisuuksien lisäksi monipuolisia palveluja, yhteisöllisyyttä ja elämyksiä. Panostimme vastuullisuusohjelmiemme toteuttamiseen ja kiertotaloutta tukeviin palveluihin, kuten tekstiilien kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön, joille on kasvava asiakaskysyntä. Kiertotalouden liiketoimintamallien ansaintalogiikassa meillä on vielä opittavaa.

Arvioimme liiketoimintaympäristön pysyvän haastavana myös vuonna 2023, ainakin sen alkupuoliskon osalta, geopoliittisen epävakauden, inflaation ja heikentyneen kuluttajaluottamuksen vuoksi. Vuosi voi osoittautua arviotamme suotuisammaksi, mutta olemme varautuneet siihen varovaisella skenaariolla. Strategiamme toteuttamisessa keskitymme kasvuun, kustannustehokkuuteen ja pääoman tehokkaaseen käyttöön. Kasvun keskeisiä painopistealueita ovat kokonaisvaltaisen asiakaskokemuksen kehittäminen, kumppanuudet asiakkaille relevantin tuote- ja palveluvalikoiman laajentamiseksi, digitaalinen ja monikanavainen vähittäiskauppa, kiertotalouden liiketoimintaratkaisut ja vähittäiskaupan mediamyynti.

Kiitän upeaa henkilöstöämme tuloksellisesta työstä vuonna 2022, asiakkaitamme heidän osoittamastaan luottamuksesta sekä osakkeenomistajia pitkämielisyydestä ja tuesta raskaan saneerausvaiheen aikana.

Jari Latvanen
Stockmann Oyj, toimitusjohtaja
@LatvanenJari

Lue lisää

Kohokohtia 2022

Stockmann - 160 vuotta inspiraatiota ja trendien suunnannäyttäjä

Stockmann - 160 vuotta inspiraatiota ja trendien suunnannäyttäjä

Suomessa ja Baltiassa merkittäväksi muodin ikoniksi kasvanut Stockmann täytti vuonna 2022 upeat 160 vuotta. Stockmann vietti juhlavuottaan kaikissa tavarataloissaan ja verkkokaupassa tarjoten kotimaisia erikoisuuksia, eksklusiivisia juhlamallistoja ja kansainvälisiä huippubrändejä. Juhlavuotta vietettiin yhdessä asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa niin Suomessa kuin Baltiassa. Lisäksi Stockmannin juhlavuoden kunniaksi lanseerattiin tavarataloissa kiertävä 160-vuotisjuhlanäyttely. Näyttely esitteli Stockmannin historian helmiä, unohtumattomia kohtaamisia ja yhteisiä hetkiä vuosikymmenien varrelta.

Stockmann panostaa palveluihin, jotka tukevat kiertotaloutta

Stockmann panostaa palveluihin, jotka tukevat kiertotaloutta

Stockmann panostaa tulevaisuudessa yhä vahvemmin tuotevalikoimiin ja palveluihin, jotka tukevat kiertotaloutta, sillä vastuullisuustyö on yhtiölle erityisen tärkeää. Stockmann ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut, HSY, aloittivat viime vuoden aikana yhteistyön poistotekstiilien kierrättämiseksi kaikissa pääkaupunkiseudun tavarataloissa. Rikkinäiset sekä käyttö- ja korjauskelvottomat tekstiilit voi jatkossa tuoda tavarataloissa HSY:n keräyspisteille, joista tekstiilit ohjataan uudelleen hyötykäyttöön. Stockmann haluaa yhteistyöllä edistää muoti- ja tekstiilialan vastuullisuutta.

Lindex investoi Femtechiin – uusia, innovatiivisia tuotteita naisille

Lindex investoi Femtechiin – uusia, innovatiivisia tuotteita naisille

Lindex tarjoaa naisille inspiroivaa, pohjoismaista muotia. Yhtiö laajensi uuteen markkinaan investoimalla femtechiin ja lanseerasi Female Engineering -brändin. Kyseisen brändin innovatiiviset tuotteet keskittyvät naisten tarpeisiin ja hyvinvoinnin parantamiseen kaikissa elämänvaiheissa, kuten raskausaikaan ja vaihdevuosiin. Investointi on osa yrityksen pyrkimystä luoda uusia liiketoiminta- ja kasvumahdollisuuksia, jotka perustuvat Lindexin ainutlaatuiseen alusvaateosaamiseen ja tavoitteeseen naisten voimaannuttamisessa ja inspiroimisessa. Femtechiin liittyen Lindex on hankkinut enemmistöosuuden Spacerpad start-up-yrityksestä.

Lindex kehittää lastenvaatevalikoimaa yhä vastuullisemmaksi

Lindex kehittää lastenvaate­valikoimaa yhä vastuullisemmaksi

Lindex kehittää innovaatioita ja pyrkii lisäämään kestävämpien materiaalien osuutta tuotteissaan. Lastenvaatteista 97 prosenttia on valmistettu vastuullisemmista kuiduista. Tästä 18 prosenttia on kierrätysmateriaalia. Lindexin vauvojen tuotevalikoima on valmistettu vastuullisemmista materiaaleista, kuten luomupuuvillasta ja kierrätysmateriaaleista, ja kaikilla luomupuuvillasta valmistetuilla vauvojen vaatteilla on GOTS-sertifikaatti (Global Organic Textile Standards).