Vuosi 2019

Fi | Sv | En
key-figures
image test
Stockmann-konsernin oikaistu liiketulos oli 29,0 miljoonaa euroa (28,4, tai 10,4 ilman Nevsky Centreä). Positiivinen liiketulos on seurausta meneillään olevista säästötoimenpiteistä, uudistusohjelmasta sekä Lindexin ja Stockmannin parantuneesta kehityksestä. Lindexin koko vuoden tulos oli vahva. Stockmann-liiketoimintayksikön liiketoiminta pysyi tappiollisena koko vuoden osalta, mutta viimeinen vuosineljännes oli voitollinen.

Toimitus­johtajan katsaus

ceo

UUDISTUMINEN JATKUI VUONNA 2019

Vuonna 2019 uudistimme strategiamme ja kirkastimme yhtiön vision, mission ja arvot. Tavoitteenamme on luoda Stockmannista hyvän elämän markkinapaikka, joka tarjoaa alan parhaan ja inspiroivimman kattauksen muodin, kauneuden ja kodin tuotteita. Keskitymme vahvasti erinomaiseen asiakaspalveluun. Uudistamme tarjontaamme vastaamaan paremmin asiakkaidemme tarpeita ja kasvatamme kestävien tuotemerkkien valikoimaa.

Lindex vahvistaa kasvuaan keskittyen nykyisen liiketoimintansa kasvattamiseen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksen tutkimiseen. Vuonna 2019 Lindex aloitti uuden ruotsalaisen Closely-nimisen naisten alusvaatemerkin kumppanina ja osakkaana. Closelyn premium-tuotteet tulevat markkinoille syksyllä. Kumppanuus on osa Lindexin tavoitetta luoda uusia kasvumahdollisuuksia vahvuuksiinsa perustuen. Lindex jatkaa myymäläverkoston kannattavuuden kehittämistä ja vahvistamista sekä verkkokaupan kehittämistä. Muotialan yritys kasvaa digitaalisesti sekä omien kanaviensa kautta että yhdessä maailmanlaajuisten online-kumppaneidensa kanssa.

Veimme viime vuonna määrätietoisesti eteenpäin konsernilaajuista muutosohjelmaa, jonka tulokset näkyvät uudistuneessa tarjonnassa, palvelussa sekä kustannustason laskussa. Sekä Stockmann että Lindex kehittivät digitaalisia palveluja ja hyödynsivät teknologisia ratkaisuja monikanavaisuuden vahvistamiseksi. Kesällä Stockmannin verkkokauppa täydentyi hienoilla Online Exclusive -kumppaneiden brändeillä ja uusilla tuotealueilla, jotka täydentävät valikoimiamme. Toimme myös entistä enemmän vastuullisia vaihtoehtoja valikoimiimme kaikissa tuotekategorioissa, ja lisäsimme merkittävästi mm. luonnonkosmetiikan osuutta.

Lokakuussa lanseerasimme MyStockmann-kanta-asiakasohjelman, jota olemme rakentaneet yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa asiakkaidemme toiveiden pohjalta. Olemme tuoneet ohjelmaan myös hyväntekeväisyys- ja palveluetuja. Ohjelman kehitystyö jatkuu, ja tavoitteenamme on tarjota kanta-asiakkaillemme jatkuvasti uudistuvia toiminnallisuuksia ja etuja. Stockmannin liiketoiminnan tervehdyttäminen ja toiminnan kääntäminen kannattavaksi edellyttävät edelleen mittavaa uudistumista ja kustannustehokkuutta. Vuonna 2019 teimme merkittäviä ja vaikeitakin organisaatiota ja liiketoimintaa koskevia päätöksiä. Kauppakeskus Nevsky Centren myynti ja yhtiön velkaantumisasteen vähentäminen olivat erittäin tärkeitä toimenpiteitä Stockmannin tulevaisuuden kannalta. Kesällä Stockmannilla käytiin yhteistoimintaneuvottelut, joiden seurauksena henkilöstön määrää vähennettiin. Yhtiön hallitus on päättänyt selvittää Lindexin omistuksen strategisia vaihtoehtoja. Työ tältä osin jatkuu suunnitelman mukaisessa aikataulussa.

Vuoden 2019 liikevaihto oli 960 miljoonaa euroa. Positiiviseen liiketulokseen päästiin käynnissä olevan säästö- ja uudistusohjelman sekä Lindexin että Stockmannin hyvän kehityksen ansiosta. Säästöistä suurin osa tullaan näkemään vuoden 2020 tuloksessa. Muutosohjelma jatkuu ja tavoitteenamme on palauttaa Stockmannin tavarataloliiketoiminta kestävälle tasolle vuoteen 2021 mennessä ja kehittää Lindexiä voimakkaasti eteenpäin hyväksytyn strategian suuntaviivojen mukaisesti.

Haluan kiittää Stockmannin ja Lindexin henkilöstöä sitoutumisesta liiketoimintojen ja toimintamallien uudistamiseen ja asiakkaiden palvelemiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Kiitos asiakkaillemme, omistajillemme ja muille sidosryhmillemme yhteistyöstä ja luottamuksesta. Aloitin toimitusjohtajana elokuussa ja jatkan määrätietoista työtä yhdessä henkilökuntamme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa. Käynnissä on useita hankkeita kehityssuunnan parantamiseksi. Yhteinen tavoitteemme on mahdollistaa Stockmann-konsernin tulevaisuuden menestys ja tarjota asiakkaillemme lähtemätön vaikutus joka päivä.

Jari Latvanen
Toimitusjohtaja
@LatvanenJari

Lue lisää

Kohokohtia 2019

Tavaratalot uudistuvat

Tavaratalot uudistuvat

Stockmann-tavarataloissa tapahtui vuoden 2019 aikana useita uudistuksia, ja kuluvana vuonna osastojen ja valikoimien uudistaminen jatkuu. Tampereelle avautui vuoden aikana uusi koruosasto, katumuodin kokonaisuus ja kodin designosasto. Helsingin-tavaratalon uudistukset käynnistyivät viime kesänä miesten muodista ja jatkuvat kuluvana vuonna naisten muodin ja asusteiden osastoilla sekä kauneuden osastolla.

Jumbon Stockmann uudistuu lattiasta kattoon tämän vuoden aikana. Uudistusten myötä tavaratalo tarjoaa entistä ainutlaatuisemman ja laajemman valikoiman vaatteita ja asusteita. Myös kauneuden maailma laajenee sekä tilojen että brändien osalta.

MyStockmann-kanta-asiakasohjelma lanseerattiin

MyStockmann-kanta-asiakasohjelma lanseerattiin

Stockmannin uudistunut MyStockmann-kanta-asiakasohjelma lanseerattiin lokakuussa. Stockmann rakensi ohjelmaa yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa puolentoista vuoden ajan asiakkaiden toiveiden pohjalta. Ohjelmassa on paljon uusia etuja, kuten hyväntekeväisyysetuja sekä etuja Stockmann-tavarataloissa tarjottaviin muoti- ja kauneuspalveluihin.

MyStockmann-ohjelman myötä kanta-asiakkuus on siirtynyt vahvasti mobiiliin, ja ensimmäisen kuukauden aikana 100 000 kanta-asiakasta latasi ohjelman sovelluksen. Ohjelman kehittäminen jatkuu, ja Stockmannin tavoitteena on tarjota kanta-asiakkailleen jatkuvasti uudistuvia toiminnallisuuksia ja etuja.

Entistä laajempi vastuullinen valikoima

Entistä laajempi vastuullinen valikoima

Vastuullinen valikoima on täydentynyt monilla kiinnostavilla brändeillä ja tuotteilla sekä tavarataloissa että verkossa. Stockmann lanseerasi syksyllä uuden Construe-brändin, jonka tuotteet suunnitellaan Stockmannin omassa Design Studiossa. Brändin tuotteet kestävät aikaa ja käyttöä; tyyliltään ajattomien vaatteiden valmistuksessa suositaan muun muassa luomupuuvillaa ja mulesing-vapaata merinovillaa.

Vuonna 2019 Stockmann ja Lindex kasvattivat vastuullisten materiaalien osuutta tuotteissaan. Lisäksi molemmat ottivat käyttöön LENZING™ ECOVERO™ -viskoosin, ja Stockmann liittyi Lindexin tavoin Better Cotton Initiativen jäseneksi.

Lindex panostaa digitaaliseen kasvuun

Lindex panostaa digitaaliseen kasvuun

Lindex kasvattaa verkkoliiketoimintaansa niin omien kanaviensa kautta kuin yhdessä maailmanlaajuisten online-kumppaneidensa kanssa. Heinäkuussa Lindex solmi yhteistyön suositun Booztin kanssa, joka on merkittävä verkkokauppa Pohjoismaissa. Boozt-verkkokaupassa on myynnissä Lindexin naisten muotia ja alusvaatteita sekä lasten vaatteita. Kuluvan vuoden alussa Lindex aloitti kumppanuuden myös Zalandon kanssa. Näiden lisäksi Lindexin muotia myyvät verkkokaupat Asos ja Nelly.

Vuonna 2019 Lindexistä tuli yksi ruotsalaisen Closely-alusvaatebrändin osakkaista. Closelyn tuotteet tulevat myyntiin tulevana syksynä. Osakkuudella Lindex pyrkii luomaan uusia kasvumahdollisuuksia.