År 2019

Fi | Sv | En
key-figures
image test
Stockmannkoncernens justerade rörelseresultat uppgick till 29,0 miljoner euro (28,4, eller 10,4 exklusive Nevsky Centre). Det positiva resultatet uppnåddes genom förnyelseprogrammet, pågående inbesparingar samt förbättrade resultat inom såväl Lindex som Stockmann. Lindex hade ett starkt helårsresultat. Stockmann-enhetens affärsverksamhet förblev förlustbringande för hela året, trots att sista kvartalet var lönsamt.

VERKSTÄLLANDE DIREKTÖRENS ÖVERSIKT

ceo

FÖRÄNDRINGARNA FORTSATTE UNDER ÅR 2019

År 2019 förnyade vi vår strategi och förtydligade bolagets vision, mission och värderingar. Vårt mål är att göra Stockmann till en marknadsplats för ett bra liv, och som erbjuder det bästa och mest inspirerande sortimentet inom mode, skönhet och heminredning. Vi fokuserar starkt på utmärkt kundservice. Vi förnyar vårt utbud så att det i högre grad motsvarar kundernas behov, och vi utvidgar sortimentet av hållbara varumärken.

Lindex investerar i tillväxt med fokus på att växa såväl sin nuvarande verksamhet som att utforska nya affärsmöjligheter. Under 2019 gick Lindex in som partner och investerare i Closely, ett nytt svenskt underklädesvarumärke för kvinnor, vars premiumprodukter kommer att lanseras i höst. Partnerskapet är en del i Lindex arbete att skapa nya tillväxtmöjligheter utifrån företagets styrkor. Lindex fortsätter att vidarutveckla och stärka lönsamheten i sitt butiksnät och utveckla sin e-handel. Modeföretaget växer digitalt, både genom sina egna kanaler och tillsammans med globala online partners.

I fjol implementerade vi målmedvetet koncernens omstruktureringsprogram vars resultat återspeglas i förnyat sortiment, service och en minskande kostnadsnivå. Både Stockmann och Lindex utvecklade digitala tjänster och använde tekniska lösningar för att stärka flerkanaligheten. Under sommaren kompletterades Stockmanns nätbutik av utmärkta varumärken av Online Exclusive-partners och nya produktområden som kompletterar vårt sortiment. Vi lanserade också allt fler hållbara alternativ i alla kategorier och ökade avsevärt andelen ekologisk kosmetik i vårt sortiment.

I oktober lanserade Stockmann stamkundprogrammet MyStockmann, som vi utvecklat utifrån kundernas önskemål tillsammans med våra samarbetspartners. Vi har även infört välgörenhets- och serviceförmåner i programmet. Utvecklingen av programmet fortsätter, och vårt mål är att hela tiden erbjuda stamkunderna nya funktioner och förmåner. Saneringen av Stockmanns affärsverksamhet i syfte att göra verksamheten lönsam förutsätter fortfarande omfattande reformer och kostnadseffektivitet. År 2019 fattade vi flera viktiga och även svåra beslut relaterade till organisationen och affärsverksamheten. Försäljningen av köpcentret Nevsky Centre och en förminskning av bolagets skuldbörda var viktiga åtgärder med tanke på Stockmanns framtid. På sommaren fördes samarbetsförhandlingar inom Stockmann vilket resulterade i en minskning av personalen. Bolagets styrelse har beslutat att utreda olika strategiska alternativ för Lindex ägarskap. Arbetet i detta avseende fortsätter planenligt.

Omsättningen år 2019 uppgick till 960 miljoner euro. Ett positivt rörelseresultat uppnåddes tack vare den goda utvecklingen av det pågående inbesparings- och omstruktureringsprogrammet samt en positiv utveckling hos både Lindex och Stockmann. Största delen av inbesparingarna återspeglas i resultatet för år 2020. Reformerna fortsätter och vårt mål är att uppnå en hållbar nivå för varhusverksamheten fram till år 2021 och och utveckla Lindex starkt i enlighet med riktlinjerna för den godkända strategin.

Jag vill tacka Stockmanns och Lindex medarbetare för deras engagemang i förnyelsen av affärsverksamheten och verksamhetsmodeller samt för betjäning av våra kunder på bästa möjliga sätt. Jag vill tacka våra kunder, ägare och övriga intressenter för samarbetet och förtroendet. Jag började som vd i augusti och fortsätter målmedvetet arbetet tillsammans med våra medarbetare och samarbetspartners. Flera projekt pågår för att förbättra utvecklingen. Vårt gemensamma mål är att möjliggöra framtida framgångar för Stockmannkoncernen och att erbjuda våra kunder varaktiga upplevelser varje dag.

Jari Latvanen
Verkställande direktör
@LatvanenJari

Läs mer

VIKTIGA HÄNDELSER 2019

Varuhusen förnyas

Varuhusen förnyas

Under 2019 förnyades Stockmannvaruhusen på många sätt, och innevarande år fortsätter vi att förnya avdelningar och sortiment. I Tammerfors öppnade vi under året en ny smyckesavdelning, en avdelning för gatumode och en heminredningsavdelning. Förnyelsen av Helsingforsvaruhuset började förra sommaren med avdelningen för herrmode och fortsätter i år på avdelningen för dammode och skönhet.

I Jumbo förnyas Stockmann från golv till tak i år. I och med förnyelsen får varuhuset ett mer unikt och omfattande sortiment av kläder. Även skönhetsavdelningen utvidgas i fråga om både ytan och sortimentet.

Stamkundsprogrammet MyStockmann lanserades

Stamkundsprogrammet MyStockmann lanserades

Stockmanns nya stamkundsprogram MyStockmann lanserades i oktober. Stockmann utvecklade programmet i ett och ett halvt år utifrån kundernas önskemål tillsammans med sina samarbetspartner. Programmet innehåller många nya förmåner, såsom välgörenhetsförmåner och förmåner relaterade till Stockmannvaruhusens mode- och skönhetstjänster.

I och med MyStockmann har stamkundsprogrammet i hög grad överförts till den mobila världen, och under den första månaden laddade 100 000 stamkunder ner appen. Utvecklingen av programmet fortsätter, och Stockmanns mål är att hela tiden erbjuda stamkunder nya funktioner och förmåner.

Allt större hållbart sortiments

Allt större hållbart sortiment

Det hållbara sortimentet har kompletterats med många intressanta varumärken på både varuhusen och webben. På hösten lanserade Stockmann det nya varumärket Construe, vars produkter designas av Stockmanns Design Studio. Produkterna är tidlösa och hållbara, och i tillverkningen av kläderna prefereras bland annat ekologisk bomull och mulesing-fri merinoylle.

År 2019 ökade Stockmann och Lindex andelen hållbara material i sina produkter. Dessutom började de använda LENZING™ ECOVERO™viskosfiber, och Stockmann blev medlem i Better Cotton Initiative, vilket också Lindex gjort.

Lindex satsar på digital tillväxt

Lindex satsar på digital tillväxt

Lindex utvidgar sin verksamhet på webben både via sina egna kanaler och tillsammans med globala onlinepartner. I juli inledde Lindex samarbete med Boozt, som är en populär nätbutik i Norden. Boozt säljer Lindex mode och underkläder för kvinnor och barnkläder. I början av innevarande år inledde Lindex partnerskap också med Zalando. Dessutom säljer nätbutikerna Asos och Nelly Lindex mode.

År 2019 blev Lindex delägare i svenska Closely som fokuserar på underkläder. Closelys produkter lanseras nästa höst. Genom delägarskapet strävar Lindex efter nya tillväxtmöjligheter.