År 2020

Fi | Sv | En
key-figures
image test
Coronavirusepidemin hade en betydande negativ inverkan på hela Stockmann-koncernens affärsverksamhet. Omsättningen för år 2020 var klart mindre än året innan och rörelseresultatet var förlustbringande. Stockmannkoncernens omsättning uppgick till 790,7 miljoner euro (960,4) år 2020, en minskning på 16,9 % enligt jämförbara valutakurser. Det justerade rörelseresultatet uppgick till 4,9 miljoner euro (39,8).

VERKSTÄLLANDE DIREKTÖRENS ÖVERSIKT

ceo

ETT ÅR AV STORA FÖRNYELSER OCH FÖR ÄNDRINGAR

År 2020 präglades av kraftiga svängningar. Utvecklingen i början av året var stark och byggde på den förnyade strategin, vilket ledde till en positiv vinstvarning i januari. Den eskalerande coronaviruspandemin förändrade dock radikalt hela vår operativa miljö i alla verksamhetsländer. Vi fortsatte målmedvetet att genomföra vår förnyade strategi och förnya vår verksamhet samtidigt som vi anpassade verksamheten till de plötsliga förändringarna i den operativa miljön.

Vi inledde snabbt omfattande anpassningsåtgärder och sparprogram inom både Lindex- och Stockmanndivisionen. För att trygga verksamhetens kontinuitet sökte sig bolaget till företagssanering den 6 april. Samtidigt satsade vi starkt på att utveckla våra varuhus, modebutiker och digitala tjänster samt vårt sortiment i syfte att skapa en verklig flerkanalig kundupplevelse med en stark digital fokusering. Genast i början av pandemin lanserade vi nya tjänster och alternativ för trygg shopping inom bägge divisionerna och ordnade både vårens och höstens Galna Dagar på webben.

Pandemin förändrade konsumtionsbeteendet radikalt. Efterfrågan på mode avtog avsevärt, medan efterfrågan på hushållsvaror och kosmetik ökade. Lindex bibehöll sin starka ställning inom damunderkläder och barnkläder.

Lindex kraftiga globala tillväxt fortsatte på internationella näthandelsplattformar, och bolaget expanderade verksamheten till Kina genom att lansera sitt mycket uppskattade babysortiment på världens största digitala handelsplattform Tmall. Divisionen utvidgade sitt sortiment genom att lansera varumärket Closely, som fokuserar på underkläder. Lindex breddade även sitt babyutbud och lanserade Lindex Baby Home, en lekfull kollektion för hemmet.

Inom Stockmanndivisionen introducerades en ny näthandels-plattform, och vi förnyade varuhusen i Helsingfors, Tammerfors och Jumbo i Vanda. Vi stärkte vårt premiumutbud ytterligare med över 70 nya modemärken och lanserade två nya egna kollektioner. I syfte att förbättra servicen har vi coachat alla förmän för att genomföra vår kundorienterade strategi.

Målet är att garantera kunderna förstklassig service, det bästa sortimentet och smidiga shoppingmöjligheter oberoende av kanal. Vi fortsätter att utveckla våra tjänster, varuhus, modebutiker och e-tjänster och arbetar för en hållbar framtid. Hållbarhet är en allt viktigare prioritering i affärsverksamheten, och vi integrerade hållbarhetsstrategin i vår affärsstrategi och i indikatorer som uppföljs regelbundet. Genomförandet av vår hållbarhetsstrategi har framskridit väl mot målen, och mer information om den finns i vår hållbarhetsöversikt.

Vi fortsätter arbetet med att förbättra lönsamheten. När det gäller uppnåendet av detta mål medförde coronaviruspandemin betydande extra utmaningar men också en möjlighet att bedöma vår affärsverksamhet på nytt. Vi har sänkt vår kostnadsnivå avsevärt genom förhandlingar om nya hyreskontrakt för våra varuhus och butiker samt genom att rationalisera verksamheten och processerna. Förslaget till företagssaneringsprogrammet som inlämnades i december godkändes den 9 februari 2021, och uppdateringen av strategin i anslutning till programmet anger ramarna för vår verksamhet under strategiperioden 2021–2023 medan saneringsprogrammet gör det fram till år 2028. Vi fortsätter systematiskt att genomföra vår kundorienterade strategi i samarbete med kunderna och intressenterna. Jag vill tacka våra medarbetare, kunder, samarbetspartner och ägare för ett konstruktivt samarbete under 2020. Vi vill säkerställa vårt ikoniska företags framtid och göra allt för det. Framtiden skapas tillsammans – med respekt för våra värderingar.

Jari Latvanen
Stockmann Oyj Abp, verkställande direktör
@LatvanenJari

Läs mer

VIKTIGA HÄNDELSER 2020

Lindex global och digital expansion

Lindex digitala expansion

År 2020 fortsatte Lindex att investera i sin digitala närvaro genom nya partnerskap och marknader samt genom en förbättrad multikanalstruktur och uppdaterad e-handelsplattform. På våren lanserade Lindex sin uppskattade babykollektion på T-mall, en av de största nätbutikerna i världen. Det var modeföretagets första steg in på den kinesiska marknaden. På sommaren fortsatte Lindex också sin digitala expansion genom att lansera sig på Zalando, Europas ledande nätbutik för mode och livsstil.

Ny nätbutiksplattform

Ny nätbutiks-
plattform

Stockmanns nätbutik fick en ny plattform i oktober. Förnyade stockmann.com har utvecklats tillsammans med kunderna, och detta samarbete fortsätter. Kunderna fick komma med önskemål från första början i projektet, och deras kommentarer användes som utgångspunkt bland annat i planeringen av nya funktioner och webbsidor i nätbutiken. Förnyelsen ger Stockmann en möjlighet att erbjuda likadana serviceupplevelser i nätbutiken som i varuhusen.

Expanderat sortiment av modevarumärken

Expanderat sortiment av modevarumärken

Under 2020 lanserade Stockmann ca 70 nya modevarumärken. Dammode kompletterades med Isabel Marant, Marni, M Missoni, Red Valentino och Zimmermann samt Balmain och Alberta Ferretti, som Stockmann säljer med ensamrätt i Finland. Herrmodet kompletterades under året med bland annat följande varumärken: Paul Smith, DSquared2, Marcelo Burlon, John Varvatos, Paul & Shark och Sunspel. Nya varumärken för barn var bland annat Little Marc Jacobs, Kenzo och Moschino. Sportmodet utökades med till exempel DKNY Sport och Houdini.

Closely – nytt varumärke för underkläder

Closely – nytt varumärke för underkläder

År 2020 lanserades Closely – ett nytt progressivt varumärke för högklassiga underkläder och sportkläder med fokus på funktion och hållbarhet. Lindex har varit partner och investerare i Closely från första början. Lindex har en unik kompetens inom underkläder, och partnerskapet utgör en del av företagets arbete för att skapa nya affärsmöjligheter som bygger på Lindex kärnstyrkor.