2016

RÖRELSERESULTATET
VAR POSITIVT
Läs mer i våra affärsverksamhets-, ekonomi-, förvaltnings- och samhällsansvarsöversikter.

 1. №1 source of inspiration for modern urban life


  År 2016

  Ladda PDF
 2. 2016 Bokslut


  Ekonomi

  Ladda PDF
 3. 2016 Förvaltning


  Förvaltning

  Ladda PDF

 4. Samhällsansvar

NYCKELTAL

 • Omsättning/ milj. euro 1303 1435 (2015)
 • Rörelseresultat */ milj. euro 20,2 -28,5 (2015) *Justerat
 • Omsättning per enhet
  Lindex 50%
  Stockmann
  Retail
  45%
  Real
  Estate
  5%
 • Omsättning per marknad
  Finland 45%
  Sverige & Norge 41%
  Baltikum, Ryssland & övriga länder 14%

Stockmannkoncernens justerade rörelseresultat ökade år 2016 med 48,7 miljoner euro till 20,2 miljoner euro (-28.5 miljoner euro). Rörelsekostnaderna minskade med över 65 miljoner euro och förbättrade resultatet trots att omsättningen minskade. Koncernen uppnådde ett positivt rörelseresultat efter två år av tunga förluster.

Verkställande direktörens översikt

VÅR VERKSAMHET VÄNDE MOT LÖNSAMHET – RIKTNINGEN ÄR RÄTT

År 2016 fortsatte vi beslutsamt implementeringen av strategin och fokuserade på att förbättra Stockmanns lönsamhet genom många reformer och förändringar. I början av året sålde vi hela vår varuhusverksamhet i Ryssland och i april undertecknade vi ett avtal om att sälja Hobby Hall. Transaktionen slutfördes den 31 december 2016. Stockmanns kostnadsbas har minskat avsevärt, och vi fokuserar nu fullständigt på att utveckla våra varumärken Stockmann och Lindex och på fastighetsaffärsverksamheten. Under året förstärkte vi varuhusens produkt- och serviceutbud med mer än 50 nya varumärken och åtskilliga partners. Vi har också förnyat shoppingmiljöer från golv till tak, speciellt i Helsingfors, i Delikatessen i Åbo och varuhusen i Baltikum. Vi genomförde ett mindre antal prisdrivna kampanjer och fortsatte effektiveringsprogrammet som lanserades år 2015, vars syfte utöver betydande kostnadsinbesparingar även är att förenkla vår verksamhet och påskynda beslutsfattandet. Vi har också investerat i nätbutiken och i digitala lösningar.

Som en del av effektiveringsprogrammet var vi tvungna att fortsättningsvis minska personalen under år 2016. åtstramningsåtgärderna har varit tuffa, men nödvändiga för att säkerställa vår framtida framgång och i synnerhet lönsamheten för varuhusverksamheten.

Läs mer

”VÅRT FÖRBÄTTRADE RESULTAT STÄRKER VÅR ÖVERTYGELSE OM ATT VI ÄR PÅ RÄTT SPÅR.”

LAURI VEIJALAINEN, Verkställande direktör

Viktiga händelser 2016

DET NYA, FINA HAGALUNDSVARUHUSET

Det helt nya varuhuset är en del av den andra fasen i AINOA-köpcentret och färdigställs i mars 2017.

Varuhusets koncept är unikt och erbjuder kunderna en enhetlig, flerkanalig shoppingupplevelse och gör shoppandet på Stockmann mer bekvämt än tidigare. I enlighet med strategin fokuserar det nya varuhusets utbud på mode, skönhet, produkter för hemmet och Delikatessen.

NYA VARUMÄRKEN OCH HYRESGÄSTER

En väsentlig framgångsfaktor för Stockmanns varuhus är ett mångsidigt och kvalitativt utbud som ständigt förnyas.

Under året expanderades varuhusens sortiment med över 50 nya attraktiva varumärken och utbudet breddades även gällande bl.a. ur och smycken, fritidskläder och utrustning, leksaker, möbler samt caféer och restaurangtjänster.

EVEN BETTER DENIM-KOLLEKTION

Lindex nya och miljövänligare Better Denim-kollektion lanserades år 2016. 100 % av Lindex denimurval är Better Denim-produkter som produceras av ekologisk bomull och i vars produktion används mindre vatten, energi och kemikalier.

År 2016 lanserades även Even Better Denim-kollektionen, som använder återvunnen bomull som producerats av konsumenternas återvunna kläder.

DELIKATESSEN SOM EN EGEN KEDJA

Mat är en av Stockmann Retails fyra fokusområden förutom mode, skönhet och produkter för hemmet. Under sommaren 2016 särskildes Delikatessen som en egen funktion som ansvarar för kedjans livsmedelsinköp, butiksfunktioner, marknadsföring, service och koncept och för det egna Delikatesskökets produktutveckling och produktion.

Deliktessen vill även i fortsättningen erbjuda ett brett och unikt urval, kvalitet, fräschhet, shoppingupplevelser, bekvämlighet och inspiration.